1. Integracija Metakocke in spletne trgovine


Integracija z spletno trgovino in Metakocko omogoča:

  • sinhronizacijo artiklov
  • sinhronizacijo zaloge med Metakocko in spletno trgovino
  • prenos naročil iz spletne trgovino v Metakocko. 


Ob prenosu naročil se za prodano blago kreira račun, ponudba ali prodajno naročilo ( odvisno od nastavitve). Za odpremljeno naročilo izdate račun (potrjen na Fursu – davčna blagajna za gotovinska plačila) s podatki naročnika (ime, priimek in naslov). 


Sinhronizacija naročil je lahko ročna (s preprostim klikom na "prenos naročil") ali avtomatska 2. Dodajanje nove povezave na spletno trgovino


Dodajanje nove povezave spletne trgovine v Metakocki je mogoče preko strani "Povezave".Kliknete na nastavitve - Povezave in tam izberete vrsto povezave (Shopify, Woocommerc, Shopamain ali SC-CART).


Za vsako spletno trgovino je drugačen postopek integracije


Kliknite z katero trgovino se želite povezati:

Woocommerce - navodilo za integracijo

Shopify - navodilo za integracijo

CS Cart - navodilo za integracija 

Shopamine - navodilo za intergracijo

PrestaShop - navodilo za integracijo

Magento 2.x - navodilo za integracijo

Magento 1.9 -  navodilo za integracijo

Ostale platforme - uporabite API - navodilo za razvijalce


3. Testiranje povezave


  • vpišite podatke za dostop do spletne trgovine (pod poljem "Ime").
  • preko "Shrani" shranite nastavitve
  • uporabite "Test povezave" za preverjanje, ali so vpisani pravilni podatki za dostop


4. Prenos naročil


Prenosom naročil  je lahko narejeno ročno z klikom na "Prenos nakupov", še pred tem lahko določite obdobje za koliko dni se naročila prenesejo (slika spodaj).
Za periodično sinhronizacijo, ko bi želeli, da se vam spletna stran sinhronizira z Metakocko ob določenem času, vam moramo nastaviti mi. 


Naročila, ki so enkrat prenesena v MK, se v naslednjem prenosu ne bodo več prenašala. Ne glede na to, ali so se v spletni trgovini spremenila. Primerjava naročil se izvaja na podlagi zapisa številke naročila v MK polje "Naročilo kupca". V primeru združitve več spletnih naročil v en MK račun / ponudbo, se v polje zapiše več oznak ločenih z vejico.

Da se naročila prenesejo je potrebno na artiklu v Metakocki in spletni trgovini imeti enako SKU kodo (šifro artikla). V nasprotnem primeru vas obvesti za napako.


Ob prenosu naročil se za prodano blago kreira račun, katerega izdate (potrjen na Fursu – davčna blagajna za gotovinska plačila) z podatki naročnika (ime, priimek in naslov). Blago nato samo še odpremite.5. Plačilo po povzetju - ali je potreben prenos na FURS?


Velikokrat se pojavi vprašanje: "Ali je potrebno račune, ki so plačani Po povzetju, tudi poslati na FURS?" 

Naše stališče je, da je potrebno ne glede na način dostave (Pošta Slovenije, GLS, itd), račune poslati na FURS, saj kot prodajalec ne morete vedeti, kako bo vaš kupec plačal. Stališče temelji na spodnji FURS razlagi :


Vprašanje 134: Ali je plačilo po povzetju in plačilo po poštni nakaznici gotovinsko plačilo in ali je račun plačan na tak način predmet davčnega potrjevanja? (29. 7. 2015)
DA. Če dobavitelj pošlje izdelke kupcu po pošti za plačilo po povzetju z gotovino, kupec z gotovino plača kupnino poštnemu uslužbencu (poštarju) in pošta znesek kupnine nakaže na transakcijski račun dobavitelja, gre za gotovinsko poslovanje. V takem primeru je račun plačan na način, ki ni neposredno nakazilo na transakciji račun davčnega zavezanca (dobavitelja). Gotovinsko poslovanje je tudi v primeru plačila po poštni nakaznici. V obeh navedenih primerih gre za račun, plačan gotovinsko, ki je predmet davčnega potrjevanja. Za gotovinsko poslovanje ne gre na primer v primeru, če kupec sam plača kupnino s položnico (UPN).


http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Nadzor/Podrocja/Davcne_blagajne_in_VKR/Vprasanja_in_odgovori/Vprasanja_in_odgovori_1_izdaja_Davcno_potrjevanje_racunov.pdf


6. Več spletnih trgovin in pošiljanje naročil preko dostavnih služb - edinstvena oznaka naročila ( Dodatne nastavitve) V primeru, da uporabljate dostavne službe (GLS, itd), se številka naročila pošlje kot podatke za referenco kupca in plačila tudi na dostavno službo. Za primer recimo, da imamo številko naročila "1350". Le ta podatek je uporaben v naslednjih primerih :

  • če pokličete na podporo dostavne službe, lahko navedete samo številko naročila (npr. "1350") in operater vam bo našel naročilo,
  • ko dobite podatke o plačilih, boste preko številke naročila lahko takoj poiskali dejansko naročilo. 


V primeru GLS je zelo pomembno, da ima vsako naročilo svojo oznako, saj se v drugem primeru lahko naročilo pošlje napačnemu kupcu (če številka že predhodno obstaja v njihovem sistemu). Postopek za nastavitev se nahaja v navodilih posamezne spletne trgovine.