Koraki za vključitev


1. Nastavitev Order Management

1.1 Šifrant Vrsta dostave

V šifrant obvezno vpišete vrsto dostave "Pošta Slovenije", ki ima pod Opis vnešeno vrednost "posta_slovenije".

OPOZORILO : če vrednost ni vpisana, se bo izpisala prazna nalepka2. Dostop do testnega okolja

Uporabnik kontaktira svojega skrbnika na Pošti Slovenije, da želi izmenjevati podatke preko Api-ja in da potrebuje dostopne podatke za testno okolje. Pri tem zahteva vključitev storitve "spletni servis za izmenjavo elektronskih podatkov o pošiljkah" in "spletni servis za sledenje pošiljk".


Kontakt za informacije :

Nejc Strnad

Nejc.Strnad@posta.si

T: (02) 449 2243

 

3. Vključitev povezave v MetaKocka in nastavitev testnega okolja

Pod Nastavitve -> Povezave dodamo novo povezavo za Pošta Slovenije. Poleg vnosa obveznih podatkov je potrebno izbrati Okolje - Test ter kot dodatne storitve dodati možnost "Odkupnina" v koliko boste v primeru neplačanega naročila ob povzetju zahtevali plačilo.
3.1 Dodatne storitve

Preko dodatnih storitev vključimo katere bodo prevzeto nastavljene na posamezni pošiljki. 


3.2 Odkupnina

Odkupnina se lahko doda na dva načina :

(1) preko izbire "Dodaj storitev za odkupnino". V tem primeru se odkupnina doda samo v primeru, da naročilo še ni plačano (enako delovanje kot za ostale dostavne službe). 

(2) preko izbire "Dodatne storitve PS". V tem primeru se zahtevek vedno doda za odkupnino, ne glede na to ali je bilo naročilo označeno kot plačano ali ne. Dve storitve - "Odkupnina - ODK" in "Odkupnina brez naloga - ODKBN" se na paket dodata samo v primeru, da naročilo še ni bilo plačano. 


4. Izvedba pošiljke preko testnega okolja

Naredi lokalno in mednarodno naročilo (če potrebujete pošiljanje izven Slovenije) ter izvedete tiskanje nalepk. Nalepke in Spremni list pošljete na Pošto v validacijo.


Pošta Slovenije d.o.o.

PPR – Nejc Strnad

SI-2500 Maribor


kjer nalepko potrdijo, boste od vašega skrbnika dobili produkcijske podatke. Vneste jih pod Povezave (točka 3.) in lahko začnete z izdajo produkcijskih nalepk. 


5. Napake

5.1 Vključena SMS storitev

V koliko ste pod dodatne storitve vključili "SMS" in dobite napako "Nepravilna storitev;", je težava v tem, da je potrebno izključiti SMS storitev. Razlaga iz strani pošte : 

Dodatna storitev SMS je bila ukinjena.
Ob pogoju, da nam stranka v elektronskih podatkih navede mobilno številko ali email naslovnika naš sistem samodejno pošilja SMS ali EMAIL obvestila o statusu pošiljke.
Navedena storitev je brezplačna.


5.2 Ni vključena storitev za sledenje paketov (tracking code)

V kolikor ne dobite podatkov o sledenju paketov in pod Dodatnimi nastavitvami in zahtevki vidite, da je za klic "VrniPoCrtniKodi" izpisana napaka "Napačni vhodni parametri.", potem nimate vključeno sledenje paketov. 

Javite vašemu skrbniku, da vam vključi storitev "spletni servis za sledenje pošiljk".


6. Popravljanje podatkov pošiljk - npr poštna številka 

Vkolikor je napaka v enem od naročil za katere ste natisnili nalepke, popravite podatke v naročilu in shranite,. V "Naročila - za odpremo" ponovno označite vsa naročila prvotno poslana na Pošto in ponovno natisnite nalepke.


7. GUID za sledenje

V kolikor je oznaka vpisana, bo povezava za slednje tracking številke le taka, da uporabniku ne bo potrebno vpisati varnostne kode. Za oznako kontaktirajte Pošta Slovenije (svojega skrbnika) - zahtevajte pripravo "Link za sledenje brez vnosa varnostne kode".